Premierna predstavitev filma v Kapelah pri Brezicah

Naše društvo je med vikendom, v soboto 11.11. in nedeljo 12.11., gostovalo v Brežicah in okoliških krajih, kjer smo bili izredno toplo sprejeti. Hvaležni smo za gostoljubnost in vsa lepa in vesela druženja ter doživetja.

Za naš odhod v Brežice je poskrbela učiteljica Rut Zlobec, ki je iz teh krajev in nas je povezala s tamkajšnjimi društvi. Ponosni smo, da imamo take ljudi med nami.

Zahvaljujem se ge. Petri Močan z Zavoda za podjetništvo, turizem in mladino iz Brežic in ge. Patriciji Zorič ter ostalim vodnikom, ki so poskrbeli, da smo v soboto izvedeli še nekaj več o Brežicah, ki so nas navdušile s svojo lepoto in bogato zgodovino. V dopoldanskih urah smo se podali na ogled mesta, kasneje spoznali še zgodbe vodovodnega stolpa vse do vrha ter si ogledali muzej z neverjetno lepimi in magičnimi freskami. Lahko samo rečem, da gre za res posebno mesto, ki nas je vse očaralo.

V soboto zvečer nas je povabilo in srčno sprejelo KD Kapele na čelu z go. Mihaelo Blaževič in njeno ekipo, ki je poskrbela za čudovit kulturni večer in veselo druženje ob martinovi pojedini. V čast si štejemo, da smo lahko poslušali čudovit koncert MPZ Kapele in Študentski pevski zbor Veterinarske fakultete Phrenicus, ki se je odvijal v čudoviti Župnijski cerkvi sv. Marije Vnebovzete v Kapelah.

Od srca se zahvaljujemo, ker so nam omogočili, da premierno predstavimo film o družini Vogrinc, ki je davnega leta 1908 prišla iz Kapel v Srbijo in nas povabili, da skupaj praznujemo in doživimo martinovanje ter poskrbeli za krst vina z veselo predstavo in nasploh veselo vzdušje.

Na premiero našega filma sta prišla tudi ga. Branka Bukovec iz Društva za razvoj prostovoljnega dela Novo mesto ter g. Milena in g. Martin Dušič iz Društva Pleteršnikova domačija iz Pišec, ki se jim lahko samo priklonimo in zahvalimo, da so si vzeli ta večer čas za nas.

V nedeljo 12.11. smo bili gosti Društva Pleteršnikova domačija v Pišecah, kjer nas je velikodušno sprejel g. Martin Dušič z ostalimi člani društva. Naši društvi imata že vrsto leto dobro sodelovanje, kar nekaj potomcev Slovencev iz našega društva je sodelovalo pri dejavnostih, ki jih v Pišecah organizirajo. Veseli smo, da omogočajo našim članom, da lahko pridejo v Slovenijo, saj brez take podpore veliko družin ne bi imelo možnost, da spozna domovino svojih prednikov. Zelo smo veseli, da so nas tudi tokrat gostoljubno sprejeli, nam predstavili življenje in delo Maksa Pleteršnika ter poskrbeli, da smo se pri njih prijetno počutili ob veselem druženju, pesmi in klepetu ter se polni lepih vtisov napotili nazaj proti domu.

Hvala vsem od srca za vse, kar so storili za nas.

Dani slovenačkog filma

V petek, 10. maja, so se odrasli udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture našega društva udeležili Dnevov slovenskega filma, ki so potekali v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu. Srečanje je bilo

Pročitaj više »