Hribci kremeniti – likovne delavnice pod strokovnim vodstvom likovnih pedagogov iz Slovenije.

Prvi vikend v juniju so se odvijale vizualno-jezikovne delavnice pod vodstvom likovne pedagoginje Martine Lesjak in akademskaega slikarja ter likovnega pedagoga mag. Jerneja Jemca iz Slovenije. Na delavnicah je sodelovalo 20 učencev pouka slovenskega jezika iz Novega Sada, Zrenjanina, Velike Grede, Beograda, Niša ter naključni mlajši gostje oz. obiskovalci. Na razstavah smo prikazali 20 gostujočih del učencev iz Slovenije in 20 učencev udeležencev delavnic. Odziv je bil nad pričakovanji, prireditelji smo bili izjemno zadovoljni s potekom in profesionalnostjo izvedbe delavnic in razstav. Izvedle so se tri delavnice skupaj z razstavami (delavnica stripa, kiparska delavnica, delavnica lutk):

*klasična razstava del avtorice delavnic v prostorih Društva Slovencev v Zrenjaninu.

*razstava nastalih stripov na delavnici za vse udeležence delavnice stripa v prostorih Društva Slovencev Zrenjanin in v Kulturnem centru v Zrenjaninu. *potujoča razstava stripov z enako vsebino otrok iz Slovenije (iz OŠ Venclja Perka Domžale) za otroke iz Srbije v prostorih Društva Slovencev Zrenjanin in v Kulturnem centru v Zrenjaninu. *spletne razstave nastalih likovnih del na spletni strani društev, šol itd.

*kiparska delavnica izdelave reliefa, po motivih dveh glavnih junakov Dajnomira in Milibože. Predstavitev zgodovine, tehnologije in postopkov izdelave reliefa. Izdelava silikonskih kalupov in reliefnih mavčnih (kremenitnih) odlitkov ter poslikava končanih kiparskih del-reliefov.

*delavnica stripa (zgodovina slovenskega stripa, predstavitev glavnih junakov stripa, izdelava enovrstičnega, celostranskega stripa z najmanj tremi kadri, z elementi stripovskega načina polnjenja likovnih elementov-ploskev s poudarkom na stripovskem jeziku in uporabi in pomenu besedila v posameznem kadru.

*lutkovna delavnica z glavnimi junaki iz prej nastalega stripa (izdelava lutk po nastali stripovski predlogi iz papirja in animacija lutk glede na prej nastali strip.

*razstava miniatur v stripu avtorice Martine Lesjak (Društvo Slovencev Zrenjanin)

Dani slovenačkog filma

V petek, 10. maja, so se odrasli udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture našega društva udeležili Dnevov slovenskega filma, ki so potekali v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu. Srečanje je bilo

Pročitaj više »