Dani slovenačkog filma

V petek, 10. maja, so se odrasli udeleženci pouka slovenskega jezika in kulture našega društva udeležili Dnevov slovenskega filma, ki so potekali v Jugoslovanski kinoteki v Beogradu. Srečanje je bilo obogateno s predstavitvijo filma “Zajeti v izviru – Slovenski otroci Lebensborna” legendarne in večkrat nagrajevane režiserke Maje Weiss, s katero smo se fotografirali. Pisateljica in scenaristka Nataša Konc Lorenzutti se je tudi udeležila projekcije in diskusije po filmu, ki jo je vodila Sonja Đekić.

Film obravnava temo ukradenih slovenskih dojenčkov in nacističnega rasnega eksperimenta, ki se navezuje na avtoričin prejšnji projekt “Banditenkinder – slovenskemu narodu ukradeni otroci”. Pripoveduje zgodbo štirih slovenskih otrok, ki so bili vključeni v zloglasni nacistični program Lebensborn. Po projekciji filma je sledila razprava z režiserko Majo Weiss in scenaristko Natašo Konc Lorenzutti.

Film je ganljiva zgodba o zadnjih živečih žrtvah nacističnega rasnega eksperimenta, ki je vključeval ugrabitev slovenskih dojenčkov leta 1942. Vsak od otrok, predstavljenih v filmu, deli svojo edinstveno pot odkrivanja resnice o svojem poreklu in iskanja notranjega miru. Hkrati film opozarja na aktualnost podobnih grozot po svetu, ki se ne bi smele nikoli zgoditi, a se na žalost še dogajajo.

Ta dan smo si ogledali še dva dokumentarna filma, in sicer film Milko Bambič: V stanju rojevanja v režiji Radovana Čoka ter film Ita Rina – Diva iz Divače v režiji Vladimirja Šojata.